In de zorg is de druk toch al groot en er valt winst te behalen in het effectief begeleiden van mensen die te lang overbelast zijn geraakt en uitvallen. Hoe daarmee om te gaan in coronatijd en wat kun je verwachten als dit allemaal achter de rug is?

Tijdens de crisis
Iedereen staat onder druk. Er is angst om besmet te raken, patiënten en bewoners te besmetten en het eigen gezin in gevaar te brengen. Daarbij leeft ook onzekerheid over collega’s. Zijn anderen net zo serieus als ik als het gaat om het naleven van de maatregelen als ik? Wat moet ik doen als mijn collega steeds loopt te hoesten?

Voor teamleiders
Het is misschien een open deur: het is belangrijk in deze tijd om medewerkers waardering en erkenning te geven. Aandacht en gezien worden maken het verschil. Iedereen weet dat, maar het vraagt wat meer moeite door de afstand die ontstaat met het thuiswerken.

Stress en copingstijlen
Mensen hebben verschillende manieren van omgaan met stress. Omgaan met druk, angst en machteloosheid uit zich in de bekende copingstijlen vechten, vluchten, bevriezen. Herkenbaar in gedrag door extra hard werken, stil worden, veel praten, grapjes maken, bagatelliseren, cynisme enz.

  • Hoe ga jij zelf om met druk?
  • Herken jij copinggedrag van medewerkers en kan jij er tegen?
  • Hoe ga je het gesprek aan met individuele medewerkers?
  • Hoe doen zij dat met elkaar?

Voor individuele medewerkers
Je mag van de organisatie verwachten dat er alles aan gedaan wordt om het werk zo veilig mogelijk te kunnen doen. Om het werk voor langere periode te kunnen blijven doen moet je ook goed voor jezelf zorgen. Verder is het belangrijk dat je mensen om je heen hebt die jou ondersteunen, zowel privé als op het werk.

Zelf doen
Mensen willen invloed kunnen uitoefenen en autonomie ervaren. Het gevoel van ‘moeten’ en ‘geen keuze hebben’ kost energie en gaat op de langere duur ten koste van gezondheid en professionaliteit. Het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op je eigen werk en leven geeft energie.

In deze tijd kun je het gevoel hebben dat alles voor jou wordt bepaald, dat je geen keuzes hebt. Het is belangrijk dat je zelf invloed uitoefent op hoe jij je voelt. Neem het heft in handen waar dat kan. Denk daarbij aan goed eten en slapen, ontspanning en beweging. Goed voor jezelf zorgen en fit blijven is persoonlijk en ziet er voor iedereen anders uit. Jij weet zelf het beste wat je nodig hebt.

Een aantal vragen die hierbij kunnen helpen:

  • Lukt het om vrije tijd te ervaren? Welke activiteiten horen daarbij?
  • Kan ik dagelijks mijn verhaal kwijt?
  • Valt er nog wat te lachen?
  • Heb ik professionele ondersteuning nodig? (mindfulness, coaching enz.)

Lichtpuntjes en hoop
Juist in zware tijden zijn lichtpuntjes hoopgevend. Hoe gaan jullie als organisatie daarmee om? Is er ruimte om lichtpuntjes te delen in een nieuwsbrief, in de teams, in het DMT? Lukt het om zo nu en dan plezier te hebben of naar muziek te luisteren? Misschien zijn jullie dat niet gewend, dan is dit een mooie periode om het uit te proberen.

Nu de druk minder wordt
Tijdens de crisis is iedereen bereid om met elkaar de schouders eronder te zetten. Alle belanghebbenden hebben één gemeenschappelijk doel: corona buiten de deur houden en goed voor patiënten en bewoners blijven zorgen. Mensen houden het op adrenaline een lange tijd vol.

We raken inmiddels een beetje gewend aan de nieuwe situatie en straks worden maatregelen stap voor stap versoepeld. Als het dan wat rustiger wordt gaat de vermoeidheid toeslaan en kun je verwachten dat de organisatie daarvan een terugslag krijgt. Het is te voorzien en daarom belangrijk om nu al na te denken over wat er nu en straks nodig is om medewerkers en teams vitaal te houden of weer gezond te krijgen. Hoe gaan we straks om met burn-out klachten en traumaverwerking?

Vragen die kunnen helpen om het proces op te starten:

  • Welke signalen moeten wij herkennen?
  • Wat zijn de mogelijkheden om adequaat te handelen?
  • Wie gaat het proces begeleiden en monitoren?
  • Welke ondersteuning bieden wij als organisatie?
  • Hoe gaan wij daarover communiceren?