a

Individueel

Coaching

Hoe je beter functioneert en energie over houdt
Veel mensen zijn niet 100% tevreden met hun werksituatie. Ze ervaren een hoge werkdruk en hebben het gevoel langzaam op te branden. Anderen hebben last van de sfeer binnen het team of vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven.

Het kan ook zijn dat je best tevreden bent met de situatie, maar gewoon beter wilt presteren. Je hebt het gevoel dat je niet uit jezelf haalt wat er in zit. Je hebt ambities – je bent toe aan een nieuwe stap in je professionele ontwikkeling – maar voelt je onzeker over hoe je die vorm moet geven.

Het werkt veel prettiger als je lekker in je vel zit en werkt vanuit je energiebronnen. Je gaat met plezier naar je werk, levert een zinvolle bijdrage aan de organisatie en gaat goed om met collega’s en leidinggevenden.

Persoonlijke begeleiding kan je daarbij helpen. Tijdens een aantal één-op-één-gesprekken werk je samen met mij aan een helder omschreven doel. Ik help je bij het ontwikkelingsproces, geef feedback en stimuleer je om je bewust te worden van je keuzemogelijkheden.

Voorbeelden van coachingsvragen
• Wat moet ik doen om medewerkers eigen initiatief te laten nemen?
• Hoe zorg ik ervoor dat ik minder perfectionistisch ben?
• Hoe krijg ik helderheid in wat ik wil?
• Hoe zorg ik voor een goede balans tussen werk en privé?

Wat levert werken met een personal coach jou op?

 • – Je krijgt zicht op je talenten en inspiratiebronnen waardoor je beter presteert.
 • – Je leert wat je nodig hebt om een volgende stap te zetten in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 • – Je kan goed omgaan met je collega’s.
 • – Je hebt meer energie en vitaliteit.

Leiderschap

Wie ben ik en wat is mijn werk?

Je hebt visie, draagt die in heldere taal uit en geeft richting aan mensen om je heen. Lastige besluiten neem je omdat de organisatie dat vraagt. Je wilt mensen een stem geven, maar kunt je niet eindeloos blijven praten zonder in actie te komen.

In deze tijd, waarin innovatie en vernieuwing sneller gaan dan ooit is er meer nodig voor goed leiderschap. Diep luisteren, open staan en mensen verbinden vragen moed en compassie.

De kwaliteit van jouw interventies is afhankelijk van je innerlijke conditie en -scholing.

Zijn jouw persoonlijke waarden in lijn met jouw functie en rol? En is er congruentie tussen de purpose van de organisatie en dat wat zinvol is voor jou?

Coaching kan bijdragen aan
– Ontwikkelen van metaskills voor leiden, begeleiden en persoonlijk leiderschap: luisteren, compassie, neutraliteit
– Zelfreflectie en zicht krijgen op jouw eigen bijdrage in je verhaal
– Omgaan met weerstand en sabotage
– Positie innemen zonder misbruik van macht
Besluitvorming en daadkracht met breed draagvlak

Aanbevelingen

‘Nicolette is een coach die helder en duidelijk is. Zij is empatisch en een goede luisteraar. Als klant voel je je in goede handen. Zij coacht op basis van gelijkwaardigheid en zij is altijd bereikbaar tijdens het proces.
Nicolette heeft een breed arsenaal van interventies en weet deze op het goede moment in te zetten.’

Ingrid Löwenthal-Klasema, bedrijfsleider zorgboerderij

‘Nicolette is open, intelligent en goed in staat de lijn vast te houden. Ze heeft veel humor en daar hou ik van. Ik heb een grote betrokkenheid ervaren door de vastberadenheid om bij mij helderheid te krijgen. Ik heb kennis gemaakt met veel technieken, spellen en formats die ook voor mij bruikbaar zijn in mijn werksituatie. Nogmaals bedankt Nicolette!’

Marit Aardema, coördinator zorgboerderij De Kleine Ark

‘De stijl van Nicolette is helder en rustig. Ze wekt vertrouwen, geeft het gevoel er te mogen zijn en is gepast nieuwsgierig naar wat je bezielt. Wat ik waardeer is de absoluut positieve input. Wat je ook antwoord, het is jouw antwoord en dat is o.k. Het is zo fijn dat er weer even iemand is die de antwoorden bij je naar boven haalt, waarvan je weet dat je ze eigenlijk wel al hebt. Fijn dat ik je tegenkwam, Nicolette.’

Jane de la Fosse, oprichter Stichting Cool Support

Grenzen aangeven

Hoe duidelijk ben jij?

Als je geen duidelijke grenzen stelt gaan andere mensen er automatisch overheen. Ieder mens heeft  grenzen nodig. Dat geeft duidelijkheid en veiligheid voor jezelf en je omgeving. Waar jou grens ligt is persoonlijk. Om grenzen te stellen moet je ze eerst leren kennen. Daarna ben je in staat om aan te geven: ‘Dit is mijn grens.”

Wat leer je?
– Allereerst leer je wat er gebeurt als je over je grens gaat.
– Daarna ga je zelf je grenzen bepalen.
– Je leert je hoe je die grenzen congruent kunt aangeven.

kernkwaliteitenKernkwaliteiten en drijfveren

Wat is jouw talent en wat motiveert je?

Wie in staat is te werken vanuit zijn sterke punten is productief en vindt bevrediging in wat hij doet. Ken jij je eigen talent? Weet jij wat jou inspireert en motiveert? Stop met het verbeteren van je zwakke punten en cultiveer dat waar je goed in bent. Een 5 wordt hooguit een 6 of een 7, maar een 7 kan makkelijk een 9 of een 10 worden!

Wat leer je?
– Je leert wat je sterke kanten zijn en wat jou motiveert in het leven.
– Je herkent je eigen valkuilen.
– Je leert waarom je allergisch reageert op gedrag van anderen. Als je dat positief gebruikt kan je dat gemakkelijk inzetten voor je ontwikkeling.

Personal training

autobiografisch schrijvenAutobiografisch schrijven

Volg de rode draad van je leven

Vraag jij je ook wel eens af waarom je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt? Het lot heeft je mooie maar ook pijnlijke ervaringen laten beleven en het lijkt erop dat je er iets mee moet. Je hebt niet voor de moeilijkste periodes in je leven gekozen, maar misschien heb je wel een vermoeden dat jij er zelf iets mee te maken hebt.

Wat leer je van gebeurtenissen die je leven hebben gevormd?
Om een mooi verhaal te vertellen hoef je geen goed schrijver te zijn. Elk levensverhaal is het waard beschreven te worden. Door stil te staan bij je eigen biografie leer je jezelf beter kennen en krijg je meer inzicht in de zin van je bestaan.

In deze cursus leer je stapsgewijs je levensloop te beschrijven. Je onderzoekt gebeurtenissen in je biografie aan de hand van schrijfopdrachten, meditatieve oefeningen en dagelijkse (kleine) opdrachten die je thuis uitvoert. We lezen zo nu en dan een stukje voor, maar gaan niet in gesprek over de inhoud van de schrijfopdrachten.

Je leert met afstand naar jezelf te kijken waardoor de samenhang van gebeurtenissen duidelijk wordt. Tijdens het schrijfproces krijg je inzicht in terugkerende thema’s die een patroon in je leven vormen. De rode draad die je ontdekt leidt je naar het doel in je leven.

Je leert

  • – hoe je de rode draad vindt;
  • – wat je belangrijkste thema’s zijn;
  • – hoe je het lot als kans kunt zien;
 • – hoe je het doel in je leven ontdekt.

Voor wie?
Een mooi traject voor mensen die schrijvend aan zelfonderzoek willen doen. Je krijgt opdrachten mee naar huis die je helpen om de reis naar binnen te kunnen maken.

(Werk)relatiecoaching

Nauwe samenwerkingsverbanden zijn te vergelijken met een huwelijk. Aan de ene kant voel je elkaar aan zonder woorden. Aan de andere kant ontstaat er wrijving en irritatie. Soms ontstaan er storingen die een gezonde manier van werken onmogelijk maken. Een verstoorde werkrelatie is schadelijk, zowel voor de direct betrokkenen als voor de omgeving en de organisatie.

Coaching kan de werkrelatie herstellen wanneer beide partijen gemotiveerd zijn er toch uit te komen.

eros en psyche

Leren van frustratie in je relatie

Doorbreek je patroon en creëer vrijheid in verbondenheid

Ken je het frustrerende gevoel dat je elkaar niet meer begrijpt? Je doet je best maar je kunt je partner niet bereiken. Sterker nog, je voelt dat je steeds verder van elkaar verwijderd raakt. Je bent teleurgesteld en weet niet hoe jullie hier uit moeten komen. Je zou willen dat je de liefde weer voelt stromen, dat je de patronen kunt doorbreken die je gevangen houden in deze situatie.

Heeft het zin om in een relatie te blijven waarin je zo gekwetst wordt?
Ondanks de pijn voelen heel veel mensen toch een lotsverbondenheid of zielsverwantschap in hun relatie. Voor elkaar bestemd zijn en pijn ervaren gaan vaak hand in hand en dat maakt het alleen maar moeilijker.

In dit traject leer je hoe je pijnlijke momenten in je relatie kunt ombuigen naar bewustwording. Je werkt aan je eigen proces aan de hand van theorie, oefeningen, (thuis)opdrachten en meditatie.

Je werkt aan het verwerven van inzicht en komt tot oplossingen die jij nodig hebt om je situatie te veranderen. Stap voor stap werk je toe naar autonomie en de ruimte om de liefde weer te laten stromen. Je maakt jezelf vrij waardoor je de verbinding kunt herstellen.

Je leert

  • – wat de waarde is van pijn in je relatie;
  • – je eigen pijnpunt herkennen en benoemen;
  • – welk beeld je van je partner hebt gecreëerd;
  • – hoe je het oude patroon doorbreekt;
 • – een actieplan maken voor je gewenste situatie.

Voor wie?
Een uitdagend traject voor mensen die ervoor open staan zichzelf met liefde en humor onder de loep te nemen.

‘De waarde van pijn en frustratie die je voelt in je relatie, is de kans om je persoonlijk te ontwikkelen. Het zijn signalen van de ziel om je bewust te worden van je eigen proces. Je leert jeZelf kennen door de ervaringen die je opdoet met elkaar.’