Vechtsport en coaching

Bij vechtsport denk je misschien aan agressie en geweld. Je ziet het voor je, twee mensen in de ring die op elkaar in staan te meppen. Waarom zou je? En wat heeft vechten te maken met organisatiecoaching?

Ik begon op mijn 50ste met kickboksen, een jaar later met MMA. Het heeft mijn leven in balans gebracht. Ik werkte te veel en te hard, kreeg een burn-out en had geen keuze meer. Mijn leven moest anders en dus ging ik sporten. Het was de bedoeling dat ik leerde ontspannen en goed voor m’n lichaam ging zorgen. Dat lukte en ik herstelde met vallen en opstaan.

Maar er was meer. Ik zag overeenkomsten tussen wat er op de mat gebeurde en mijn gedrag in het dagelijks leven. De feedback van de trainer kon ik toepassen op andere levensgebieden. Ik leerde over hersteltijd, afstand bepalen, leidend zijn, volgen, omgaan met tegenslag, dansen, sparren, meegeven en gaan voor winst.

Daarom train ik nog steeds. Elke training spiegelt mijn leven. Op de mat is er geen ruimte om jezelf voor de gek te houden. En juist dát, de confrontatie met mezelf, verrijkt m’n zelfkennis en bevordert mijn vrijheid en authenticiteit. Vechtkunst gaat in mijn ogen over karaktervorming, persoonlijk leiderschap en eigen regie. Dat neem ik dubbel en dwars mee, zowel privé als in mijn professionele leven.

Tijdens ADCC Amsterdam open 2024 won ik brons bij de dames onder 60 kg in de beginners divisie.

Vechtsport voor leiders en managers

In samenwerking met mijn trainer en coach Mo Ouaziz, verbonden aan de Nederlandse Vechtsportautoriteit, begeleid ik een dagprogramma voor leiders. Het is een uitdagende en gevarieerde dag waarin confrontatie en mildheid hand in hand gaan.

Dit programma combineert intellectuele inzichten met fysieke uitdagingen voor toekomstbestendig leiderschap. Je hebt een behoorlijke dosis moed en kwetsbaarheid nodig om oude patronen te doorbreken. Dat leer je tijdens deze dag.

De training begint met het vraagstuk waar je als manager en team mee te maken hebt. Daarna doen we oefeningen uit verschillende disciplines zoals boksen, kickboksen, BJJ en MMA. We creëren een veilige en ondersteunende omgeving zodat je jezelf kunt zijn, zonder angst voor oordeel.

Tijdens de training verken je op een gecontroleerde manier je grenzen, je leert over je leiderschapsstijl en reflecteert op de impact die je hebt op de organisatie. Je verlaat de training met concrete actiepunten en hernieuwde focus op moedig leiderschap.