Ooit werkte ik hard om veel stress aan te kunnen. Ik was sterk en perfectionistisch, had focus en negeerde letterlijk alle signalen die aangaven dat ik rust nodig had. En ja, ook ik ben een paar keer volledig uitgeput geraakt. Voor mij was stil staan hetzelfde als stilstand. Een ramp voor iemand die de waarden ‘ontwikkeling’ en ‘leren’ als richtinggevend in het leven ervaart.

Vroeger was m’n motto: ‘Zolang ik kan lopen is er niks aan de hand.’ Nu geef ik gehoor aan signalen van onrust of vermoeidheid. Ik heb geleerd om onrust te herkennen en niet te laten oplopen. Sterker nog, ik heb bewust een lagere stress tolerantie ingebouwd.

Ik geef je 10 tips die mij nog elke dag helpen om rust in m’n hoofd te krijgen en te houden. Dit zijn mijn persoonlijke inzichten, ervaringen en gewoontes. Ze helpen mij om rust te creëren. In mijn hoofd, in m’n lijf en in m’n leven.

We hebben allemaal veel werk te doen op het emotionele en spiritueel niveau. Deze tips gaan over het praktische, het alledaagse niveau en weerspiegelen daarmee wellicht ook de processen van heling en zingeving. Ik hoop dat je er een paar goede ideeën uit kunt halen om zelf rust in je hoofd te krijgen. Daar gaan we:

1. Stop met je to-do-list

Dit is één van de beste tips die ik zelf ooit kreeg (ik weet jammer genoeg niet meer van wie). Ik had heerlijke lijsten met afvinkboxjes in verschillende categorieën. Het vervelende van een to-do-list is dat er nooit een eind aan komt. Je houdt jezelf voor dat je tijd hebt als de lijst is afgevinkt. Maar dat gaat nooit gebeuren omdat je er steeds nieuwe dingen aan toevoegt.

Ik zet de dingen die ik moet doen meteen in m’n agenda (een Mulberry waar ik al 32 jaar steeds een nieuwe vulling voor koop). Dat werkt, want je reserveert automatisch de tijd die je ervoor nodig hebt. Om toch de dopamineshotjes te scoren zet ik de vinkjes in m’n agenda.

2. Kijk uit het raam in plaats van op je telefoon

Dit ken jij ook toch? Je bent bezig met een taak achter de computer, je bent in gesprek of je zit te studeren en na verloop van tijd heb je het gehad. Je hebt voldoende informatie opgenomen en begint moe te worden. Wat doe je? Je pakt je telefoon. Even wat anders doen, even checken of er nog mensen hebben gereageerd. Dit helpt niet om rust in je hoofd te krijgen. Even later ga je weer aan het werk en ben je je binnen de kortste keren alweer vol.

Dit is een lastige, maar er zijn goede alternatieven voor. Leg je telefoon op een plek waar je er niet zo makkelijk bij kunt en kies iets anders om mee op te laden. 10 minuten uit het raam kijken is een goede optie. Gewoon een beetje koekeloeren naar mensen die voorbij fietsen, vogels die voorbij vliegen, takken aan bomen die bewegen door de wind. Dit is waardevolle hersteltijd en je hebt ook nog de kans dat je opeens een goed idee krijgt. Met de hand afwassen, in een warm sopje, is ook een optie om rust in je hoofd te krijgen.

3. Zorg voor een duidelijk begin en eind bij de verschillende onderdelen van de dag

Zie je jezelf gaan? Druk, druk, druk rennend van afspraak naar afspraak, telefoontjes en berichtjes tussendoor, mails beantwoorden, snel even boodschappen doen, iets te eten maken en aan het eind van de dag kapot op de bank ploffen. Alle activiteiten volgen elkaar in hoog tempo op en lopen ook nog door elkaar. Klinkt als een normale dag. ’s Avonds denk je opeens aan die ene afspraak, aan iets dat je even moet opschrijven of een gesprek dat je hebt gevoerd. Dat bevordert niet de rust in je hoofd die je zou willen.

Wat helpt is elk onderdeel van de dag bewust te beginnen en af te sluiten. In de praktijk betekent dat voor mij dat ik tussen m’n afspraken en dagdelen in wat tijd nodig heb. Ik maak meteen m’n verslagen en aantekeningen, ruim m’n spullen op, laat m’n gedachten nog even gaan. Dan sluit ik bewust af en kan dan rustig afstemmen op het volgende stuk. Het lijkt extra tijd te kosten, maar het is een investering. Aan het einde van de dag heb ik energie over.

4. Zie de maan en de sterren

Bij helder weer, of als het volle maan is, wil ik ‘s avonds naar buiten. Naar het strand of gewoon de balkondeuren open gooien. Het relativeert mijn eigen gedoe als ik naar de sterren kijk. De mensen in de het oude Egypte zagen dezelfde maan als wij. Het universum zien dat er altijd al was en zal blijven. Een glimp ervaren van de oneindigheid. De schoonheid van de nachtelijke hemel zet het aardse leven weer in perspectief. Mij helpt het om te kunnen glimlachen om het dagelijkse gedoe.

5. Beweeg elke dag

Iedereen kent deze tip. Maar niet iedereen doet het ook. Zonde, want fysiek bewegen is ook goed voor je mind. Na een lekkere training is mijn hoofd leeg en voel ik me goed. Zelf ga ik 5 keer in de week sporten. Ik vind het heerlijk om hard te trainen en fysiek moe te worden. Maar het kan ook zijn dat ik juist een stapje terug doe. Ik pas de training aan op wat goed voor me is. In het weekend ga ik lekker naar het strand of het bos. En soms, als ik het nodig heb, parkeer ik de auto wat verder weg om een extra kilometer te lopen. Dat ruimt ook op.

6. Drink water, geen alcohol

Eerlijk is eerlijk, ik heb in m’n jonge jaren een tijdje heel veel gedronken. Vanaf het moment dat ik in verwachting raakte (21) ben ik daarmee gestopt. Ik heb periodes van jaren zonder één druppel drank gekend en ook een paar jaar af en toe een glas gedronken. Om gezellig te doen. Voor anderen dus. Maar ik heb het er niet meer voor over. Het kost toch energie om die alcohol te verwerken en ik vind het heel fijn om helder te zijn. Ik drink water, gewoon uit de kraan. Geen idee hoeveel want ik heb er geen behoefte aan om zoiets bij te houden.

7. Doorbreek je piekerpatroon

Het tegenovergestelde van rust in je hoofd is vastzitten in gepieker. Het gaat vanzelf, je wordt er moe van en het brengt je nergens. Als ik merk dat ik aan het piekeren sla, wil ik er zo snel mogelijk weer vanaf. Ik doe dat door met mezelf af te spreken wat ik zal doen op het moment dat ik het piekeren herken. Het komt erop neer dat ik een hakkende beweging met m’n hand maak (terwijl ik iets zeg als ’harde cut’), mij letterlijk omdraai en denk aan de zomer die eraan komt. Wat een rust en ruimte geeft dat meteen! Dit vraagt training, maar het is de moeite waard. Piekeren is echt zonde van je energie.

8. Pak je power nap

Sinds ik de power nap heb ontdekt geniet ik daar bijna dagelijks van. Meestal lig ik 10 tot 40 minuten op de bank. Ik doezel een beetje weg of val echt in slaap. Als de wekker gaat voel ik me fit en ga ik trainen. Alles wat ik daarvoor gedaan heb ligt achter me.

9. Gebruik je invloed waar het kan en accepteer de rest

Er gebeurt veel in de wereld waar je ongerust of boos van kunt worden. Voor mij is het belangrijk om energie te steken in de dingen waar ik invloed op heb. Dat betekent niet dat ik niet wil weten wat er in de wereld gebeurt. Ik kijk elke dag naar het nieuws en ik voel me verbonden met het grote geheel. De kunst is om te accepteren wat er is en het een plek te geven. Zo behoud ik de rust.

10. Adem in adem uit

Dit is misschien de belangrijkste tip. Je hoeft niet op een meditatiekussentje te zitten om goed te ademen. Ik doe het overal. In de auto, achter de computer, tijdens meetings en ook als ik zelf trainingen of coaching geef.

Met je ademhaling geef je je hart en hersenen informatie over hoe het met je gaat. Bij een snelle ademhaling hoort flinke (in)spanning. In rust adem je per minuut ongeveer 6 keer in en uit. Bovendien is de uitademing langer dan de inademing. Door je ademhaling te vertragen gaat je hart langzamer kloppen, krijgen de hersenen de informatie dat je ontspannen bent en wordt je hormoonhuishouding beter. Daardoor voel je je prettig en ontspannen. Je kunt helder denken en je kunt je beter concentreren. Dit kun je dus altijd doen.

Eenvoudige ademhalingsoefening

1. Ga rustig zitten en sluit eventueel je ogen.
2. Adem 4 tellen in en 6 tellen uit.
3. Tel in gedachten hoe vaak je in- en uitademt.
4. Probeer zo lang mogelijk je aandacht bij je ademhaling te houden. Als er een gedachte voorbij komt schenk je er geen aandacht aan. Je laat de gedachte voorbij gaan en geeft weer aandacht aan je ademhaling. In het begin ben je misschien na twee ademhalingen al afgeleid. Als je deze oefening vaker doet gaat het steeds beter.

BONUS TIP

Zorg elke dag voor balans in activiteiten en ontspanning
In essentie komt het erop neer dat ik elke dag zo inricht dat er sprake is van een redelijke balans. Ik ken veel mensen die de gewoonte hebben om naar het weekend toe te werken. Of naar de volgende vakantie. Alsof de werkdagen niet echt meedoen voor de kwaliteit van je leven. Zelf heb ik de balans gevonden door een voorspelbaar ritme van werken, sporten en chillen. Aan het einde van de dag voel ik me goed. Ik ben niet uitgeput. Af en toe neem ik een dag vrij, maar ik heb geen lange vakanties nodig om te herstellen.

Wat doe jij om rust in je hoofd te krijgen?

Ik ben oprecht benieuwd. Je kunt een reactie hieronder achterlaten, dan wordt het voor iedereen zichtbaar. Je mag mij ook een mailtje sturen naar info@nicolettedewijn.nl