‘Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping’
Aristoteles
Hoe voel jij je als je naar werk gaat? Ben je blij dat je weer mag of voel je je moe en zwaar? Of je zin hebt in je werk is afhankelijk van de energie die je ervan krijgt. Het maakt niet uit hoe ‘zwaar’ of ‘stressvol’ je werk is. Als je positieve energie krijgt is het goed.
Wat is er nodig om energie te bevorderen?*
- Sociale steun moet goed geregeld zijn want daardoor is groei en ontwikkeling mogelijk.
- Groei en ontwikkeling is noodzakelijk om autonoom te worden.
- Autonomie is nodig om zingeving te creëren. Autonome mensen zitten lekker in hun vel en hebben energie.
Als je kunt neerzetten waar je goed in bent en dient daar de wereld mee, dan voel je dat je werk zin heeft. Dan is werken niet een opgave die veel energie kost, dan gééft het werk energie. Je voelt je vitaal en nodig. Dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor al je collega’s en medewerkers is het belangrijk zinvol werk te verrichten.
Om erachter te komen of mijn cliënt vindt dat hij zinvol werk verricht heb ik een testvraag: ‘Wat zou je doen als je financieel onafhankelijk was?’ Sommige mensen begrijpen die vraag niet. Ik krijg dan fantasieën te horen over wat iemand zou doen met veel geld, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je erachter komt wat je graag doet, ongeacht de financiële beloning.
Als de vraag eenmaal duidelijk is wordt het lastig. Voordat we vrij kunnen praten over talenten, kwaliteiten, de dingen die je het liefste doet en waar je blij van wordt, gaat de aandacht uit naar de beperkende factoren. Een paar voorbeelden: De angst niet serieus genomen te worden. Het idee dat je geen geld kunt verdienen met leuke dingen doen. Cynisme in verband met ervaringen uit het verleden. Het zijn de blokkades die ervoor zorgen dat het potentieel niet vrij komt.
Blokkades stagneren de ontwikkeling. Ik doe daar twee dingen mee:
1. We parkeren het bezwaar en doen even alsof het er niet is
Ik beloof dat we het probleem er later weer bij pakken als dat nodig is. Door het tijdelijk buiten beschouwing te laten wordt de weg vrij gemaakt en vinden van de passie, het hogere doel, het wezenlijke dat zich wil manifesteren.
2. We onderzoeken de ‘Ja maar…’
Ik wil weten waar de beperkende gedachten en beperkende gevoelens echt over gaan. Meestal gaat het om patronen die al langer bestaan en doorbroken moeten worden. Als de (verborgen) blokkade werkelijk is opgeheven is ontwikkeling weer mogelijk.
Wat heb jij nodig om de volgende stap in je ontwikkeling te zetten?
Ben je al wat ouder en autonoom? Dan heb je eigen ruimte nodig om jezelf neer te zetten. Zit je in een fase waarin je wilt groeien? Vraag om feedback, coaching en scholing. Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Vraag (professionele) hulp en organiseer je sociale steun.
Hieronder een aantal vragen die helderheid geven over talenten, blokkades en de omgeving waarin je wilt verkeren:
– Waar ben je goed in?
– Van welke activiteiten word jij blij?
– Wat deed je graag als kind?
– Waar ben je bang voor?
– Wat probeer je te voorkomen?
– Hoe ziet het doemscenario eruit?
– Met welke mensen ga je graag om?
– Van welke mensen krijg je erkenning?
– Door wie word jij geïnspireerd?
Het gaat in eerste instantie niet om het oplossen van praktische problemen
Als je weet waarom je met iets bezig bent, als je weet wat je hogere doel is, als je kunt verwoorden wat je echt wilt, als je weet wat jouw kernwaarden zijn, dan los je de praktische problemen in een volgende fase op een creatieve manier op.
* Bakker, Arnold B. and Leiter, Michael P., Work Engagement. A Handbook of Essential Theory and Research. 2010. Psychology Press, New York.
Bronnen en inspiratie vind je op mijn site klik hier.
(c) 2013 Nicolette de Wijn