Ik droom van een festival voor Persoonlijk Leiderschap. Ik zie het helemaal voor me. Een grote, inspirerende creatieve ruimte met alleen maar leuke mensen. Ze staan bewust in het leven, zijn gek op ontwikkeling, willen op zichzelf reflecteren en leren, maar vooral een leuke dag!
Er heerst een creatieve sfeer en er is voor iedereen iets te doen. De ruimte is verdeeld in kleinere gebieden waar je in en uit kunt lopen. Je wordt aangesproken vanuit het denken, het voelen en het willen. Dat betekent dat je in je comfortzone mag blijven qua leerstijl, maar je mag ook iets totaal anders proberen dan je gewend bent.
Er zijn allerlei workshops waar je naartoe kunt. Er is vuur met een aambeeld waar je ijzer kunt smeden (als het heet is). Er is een plek waar je kunt kickboksen met ervaren trainers. Want het is mooi om in een veilige omgeving te ervaren wat je doet als je het moeilijk krijgt. En het geeft inzicht om je persoonlijke grenzen te leren kennen. We doen iets met drama, storytelling en striptekenen om het verhaal van je leven te verhelderen en wellicht iets bij te sturen.
Ik zie een ruimte voor me waar je onder leiding van een filosoof het gesprek voert over persoonlijk leiderschap. Want waar gaat dat nou eigenlijk over, in het echte leven? Ergens anders mag je meedoen met ‘Het waardenspel’ zodat je weet wat belangrijk voor je is. Om het visueel te maken kun je die waarden invullen op een persoonlijke poster van je eigen IJsberg. Ook andere inzichten kun je daarop kwijt. Je mag ‘m ook als kleurplaat gebruiken.
Natuurlijk is er lekker en gezond eten, heerlijk! Het is gezellig, mensen sluiten bij elkaar aan en delen ervaringen die ze in workshops hebben opgedaan. Ik zie alleen maar blije gezichten voor me. We eindigen de dag met een lekker dansfeest en we stoppen op het hoogtepunt zodat we de volgende dag nog fris zijn.
Dit is zo leuk. Ik weet ook al waar ik het wil doen (echt een te gekke plek), maar misschien zijn er nog betere locaties. Ik heb mensen op het oog die hele goede workshops kunnen geven en dj’s die super lekker draaien. Of het ook gaat gebeuren? Geen idee. Daar ben ik nog niet.
De bedoeling van dromen is dat je alles toelaat wat überhaupt zou kunnen. Je fantaseert over de ideale toekomst en over uitdagende ambities. Je laat alle mogelijkheden open zodat je, door je verbeelding geleid, op plekken komt waar je eerder nog niet bent geweest. Je ziet dingen voor je, zonder beperkingen en je voelt dat je er energie van krijgt. Door te dromen geef je het nieuwe een kans.
Daarna komt er een moment dat je een deel van de droom wilt concretiseren. Tegen die tijd ga je plannen maken, stepstones ontwerpen, contact leggen met mensen die iets kunnen betekenen en je gaat dingen uitproberen. Maar niet te snel. Eerst die droom. Wat zijn de do’s en don’ts om de creatieve droom-stroom op gang te brengen? We beginnen bij de dingen die je beter niet kunt doen. Dat maakt de weg vrij. Daarna krijg je tips die je helpen je verbeelding op gang te brengen en groots te dromen.
DON’TS
- De ‘Ja maar – kaart’ spelen
Herken je dit? Je bent lekker aan het fantaseren over de toekomst. Er ontstaan mooie ideeën en je wordt helemaal blij. Plotseling stopt het want er plopt een bezwaar op. Een stemmetje zegt dingen als: ‘Ja leuk dit, maar dat is niet voor mij weggelegd. Ik heb het al zo vaak geprobeerd. Anderen vinden het niks. Laat maar, ik heb toestemming nodig en dat ga ik nooit krijgen.’ Je hebt de ‘Ja maar-kaart’ gespeeld en dat is dodelijk om ongegeneerd te kunnen dromen.
- Meteen praktisch worden
Het is waar dat je er zonder actie niet komt. Maar als je te snel met praktische oplossingen komt sla je een belangrijk stuk over. Je hebt nog niet al het potentieel onderzocht. De oplossingen die meteen opkomen zijn vaak een herhaling van wat je eerder hebt gedaan. Dus voordat je de praktische weg inslaat, eerst expanderen in je dromen.
- Ervanuit gaan dat je hele droom uit moet komen
Durven dromen en vooral groots dromen, daar zit een risico in. Hoe ga je ooit alles wat je verbeeldt uitvoeren? Dat lukt nooit toch? Misschien wel en misschien niet. Maar Dat hoeft ook niet en daar gaat het nu niet om. Er komen fases waarin je concreet gaat worden en keuzes maakt. Dan kun je putten uit alles wat jij hebt verbeeld. - Druk zetten
Het is lastig om te dromen, te verbeelden, inspiratie te laten opkomen als je stress hebt. Met te veel druk en prestatiedrang kom je in de overlevingsmodus terecht. Dan val je terug op reflexmatige reacties. Op oude patronen. En je wilt juist nieuwe mogelijkheden gaan zien.
DO’S
- Creëer een speelveld
Je hebt ruimte nodig om te dromen. Vaak is die ruimte er niet, dus die moet je zelf creëren. Hoe je dat doet is heel persoonlijk. Het kan een fysieke ruimte zijn, met een tafel. Iets atelier-achtigs. Het kan ook een plek in de natuur zijn waar je naartoe gaat. Misschien heb je geen fysieke plek nodig en ben je overal in staat om een creatieve ruimte te creëren, in jezelf en om je heen.
- Fantaseer er op los
Laat je verrassen door je eigen fantasie. Wat zou je doen als je onbeperkt geld of tijd had? Wat zou je doen als je geen gezin had? Wat doe je als je geen verantwoording hoeft af te leggen? Hoe ziet je werk eruit als je zelf de baas bent? Hoe ziet jouw wereld eruit als je alleen maar mensen om je heen hebt die jou steunen? Ga in je fantasie helemaal los. Je mag alle kanten op gaan. Dingen niet doen kan altijd nog.
- Regel een parkeerplaats voor je bezwaren
Ik vind het fijn om bezwaren die langskomen een plek te gunnen. Helemaal vergeten lukt toch niet. In mijn coachingspraktijk beloof altijd wat we de bezwaren er later weer bij pakken. Dat stelt gerust. Grappig genoeg is daar meestal geen behoefte meer aan.
Je kunt een bezwaar in je verbeelding opzij zetten, in een parkeervak met een grote P in het midden. Of je neemt een parkeerboekje waarin je opschrijft waarom dingen niet kunnen. Het mag ook een hoek van je whiteboard zijn. Je kunt een soort garage maken van een doosje waar je briefjes met bezwaren in stopt. Zolang de doos dicht is mogen de bezwaren niet meedoen. Voor elke methode geldt: Zodra je een bewaar hebt geparkeerd keer je meteen terug naar waar je wel wilt zijn.
- Stel jezelf de wondervraag
‘Stel je voor dat er een fee langskomt…?’ Begin met ontspanning. Ga een stukje wandelen of theedrinken met iemand met wie je lekker kunt brainstormen. Stel jezelf (of elkaar) de wonder-vraag: Vannacht lig je lekker in je bed te slapen. Er komt een toverfee langs en die tovert alle problemen en obstakels weg. Je wordt de volgende dag wakker en er is een miraculeus wonder gebeurd. Er zijn dingen veranderd die je voor onmogelijk had gehouden. Hoe ziet jouw wereld er dan uit?
GOUDEN TIP
Neem een rolmodel. Wie is jouw held, jouw leraar en gids op een specifiek gebied? Je kunt je laten inspireren door zo iemand. Je hoeft geen kopie te worden. Het kan een mooi voorbeeld zijn waaraan jij je kunt spiegelen.
Ik ben benieuwd naar jouw droom. Is er iets waar jij al jaren over fantaseert? Of begint er iets te borrelen nu je erover nadenkt? Laat het weten via een reactie.