Voor een rijk en waardevol leven
Een waarde is iets dat je belangrijk vindt om na te streven. Denk aan respect, succes, vertrouwen, duurzaamheid of moed. De dingen die je doet, de keuzes die je maakt, hoe je over bepaalde zaken denkt en voelt, ze zijn grotendeels gebaseerd op waarden. Daarmee geven waarden richting aan je leven.
Waarom is het belangrijk om je persoonlijke waarden te kennen?
Waarden zijn vaak met de paplepel ingegoten en mede afhankelijk van de familie, de cultuur en streek waar je vandaan komt. Misschien ben je met een politieke kleur of religie opgevoed en is het niet meer dan normaal om te leven vanuit bijvoorbeeld solidariteit, trots op je afkomst of het streven naar economische groei.
In de loop der tijd kunnen waarden die je in de opvoeding hebt meegekregen aan kracht verliezen of zelfs verdwijnen. Misschien kom je erachter dat bepaalde waarden voor je ouders belangrijk waren, maar voor jou juist beperkend. Dan zijn het niet jouw eigen waarden. Persoonlijke waarden zijn kernwaarden waarmee jij je wilt identificeren. Die waarden kennen en omarmen geven je eigenwaarde en vertrouwen.
Jouw eigen waarden zijn je innerlijk goud
Die rijkdom is waardevol voor jou en daarmee ook voor anderen. Wanneer je bewust bent van je innerlijk goud, kun je ermee aan het werk. Je kunt het aanboren, opgraven en gebruiken om de dingen te doen die zinvol zijn voor jou en je omgeving. Het helpt je om bewust keuzes te maken die in lijn zijn met wie je bent en wat je belangrijk vindt. Zo krijg je richting en het zorgt ervoor dat je meer voldoening haalt uit de dingen die je doet.
Een waarde heeft pas zin als je je ernaar gedraagt
Wanneer je je waarden niet kunt leven, kan dat voelen als leegte of een gemis. Alsof je steeds meer van jezelf kwijt raakt. Je loopt het risico dat je keuzes maakt die niet bij je passen. Ze zijn gebaseerd op waarden van anderen waardoor je frustratie en stress voelt. Of je hebt een voortdurend gevoel van onvrede en weet niet waarom.
Voor een rijk en waardevol leven is het nodig om je handelen af te stemmen op je persoonlijke waarden. Dit draagt bij aan het gevoel van betekenis. Je ervaart voldoening en motivatie in de dingen die je doet. Dat kan niet anders als je acties zijn verbonden met jouw innerlijk goud.
Hoe kom je erachter wat je eigen waarden zijn?
Het begint ermee dat je het wilt weten. Het kan een hele leuke ontdekkingstocht zijn als je op zoek gaat naar je eigen waarden. Als je er eenmaal mee bezig bent, erover praat, dingen opschrijft en verbanden gaat leggen, dan krijg je steeds meer duidelijkheid. Hieronder een aantal werkvormen om je eigen waarden in kaart te brengen:
Reflectief schrijven
Neem een notitieboek en pen, zorg dat je niet gestoord wordt en begin te schrijven met behulp van onderstaande vragen. Gebruik de vragen als hulpmiddel om de stroom op gang te brengen, niet als invuloefening.
- Wat vind ik echt belangrijk?
- Waar sta ik voor?
- Hoe wil ik behandeld worden?
- Wanneer ben ik teleurgesteld?
- Wat heeft betekenis voor mij?
- Welke waarden uit mijn jeugd hebben mij mede gevormd?
- Welke waarde uit mijn jeugd beperkt mij nog steeds?
- Welke waarde uit mijn jeugd koester ik nog steeds?
Mindmap maken
Neem een groot vel papier en gekleurde stiften. Zet in het midden: mijn persoonlijke waarden. Noteer daaromheen verschillende levensdomeinen zoals: relaties, lifestyle, werk, gezin enz. Noteer de dingen die jij belangrijk vindt rondom die levensdomeinen. Misschien ga je al werkend ook voorwaarden en kernwaarden ontdekken.
Als waarden botsen
Stel je voor, je hebt de waarde ‘dierenwelzijn’ hoog in het vaandel staan. Het is een persoonlijke waarde. Als kind hield je al van dieren en toen je op de middelbare school zat stopte je met vlees eten. Een andere waarde is ‘familierelaties’. Je koestert de hechte band met je familie en vindt het daarom belangrijk om samen te komen tijdens vieringen, ervaringen te delen en elkaar te steunen.
Er ontstaat een dilemma als er binnen de familie met onbegrip of zelfs afwijzend word gereageerd op jouw wens om vegetarisch te eten. Je wilt niemand teleurstellen en al helemaal niet afwijzen. Ook niet als je het vlees niet eet wat met aandacht is bereid. Tegelijk wil je trouw blijven aan je eigen principe, zonder dat je jezelf gaat verdedigen of verontschuldigen.
Wanneer je zelf weet dat beide waarden je even lief zijn kun je omgaan met dit innerlijk conflict. De trouw aan jezelf geeft houvast. En soms doe je toch een beetje water bij de wijn, om jezelf wat tijd te geven.
Een rijk en waardevol leven
Er ontstaat rust en vertrouwen als je weet dat je keuzes maakt die in lijn zijn met je belangrijkste waarden. Je hoeft niet langer exact te weten wat je concrete doelen en gewenste resultaten zijn. Als je vanuit je innerlijk goud handelt kom je altijd goed uit. Het draagt bij aan een zinvol leven met ruimte voor wie jij in wezen bent en wilt zijn.
TIPS
TIP #1 Maak inzichtelijk of en hoe jouw waarden zich in het dagelijks leven manifesteren. Noteer de belangrijkste op een vel papier en noteer hoe die waarden tot uitdrukking komen in keuzes en gedrag. Zijn er waarden die in de praktijk niet zichtbaar zijn? Doe er wat mee
TIP #2 Deel je waarden met anderen. Door duidelijk te zijn over wat belangrijk is voor jou, vind je aansluiting bij gelijkgestemden. Tegelijk kun je anderen inspireren als je laat zien wie je bent.
BONUS TIP
Leg een waardenverzameling aan
Je bent niet 24 uur per dag met je waarden bezig. Daarom is het fijn als je zo nu en dan kunt kijken naar de waarden die je hebt gevonden. Kies een vorm waarmee je een persoonlijke waardenverzameling kunt aanleggen. Gebruik een whiteboard, een mooi boekje of de ijskast om je waarden te noteren. Je kunt ook losse briefjes of plaatjes in een schatkist doen, of een stapeltje gouden enveloppen vullen.
Ga jij de komende dagen ‘gold diggen’?
Ik ben benieuwd wat je ontdekt. Laat hieronder een reactie achter en houd even in de gaten of je bericht op de site verschijnt. Soms komen reacties in de spam map terecht, dan is het goed om even een berichtje te sturen aan info@nicolettedewijn.nl