Het einde van de zomervakantie is een mooie periode om terug te kijken naar het eerste deel van dit jaar en vooruit te kijken naar de rest van het jaar. Ik doe dat zelf ook altijd en geef je graag 10 tips om de zomer optimaal af te ronden.

1. Evalueer je doelen voor dit jaar

Je bent dit jaar begonnen een aantal doelen te realiseren. Werk je daar nog steeds aan? Ben je tevreden over het tot nu toe behaalde resultaat? Is het nodig dat je doelen bijstelt?

2. Fantaseer er op los

Laat je verrassen door je eigen fantasie. Wat zou je doen als je iedereen ‘zomaar’ kon ontslaan of vervangen? Welke kwaliteiten zou je in huis halen? Wat zou je doen als je niemand verantwoording schuldig was? Wat zou je doen als je 3x zoveel geld tot je beschikking had?

3. Stel de wondervraag aan je medewerkers

Bedenk een manier om in gesprek te komen met een aantal medewerkers uit de hele organisatie. Je kunt een uurtje thee drinken of een wandeling maken met een kleine groep mensen. Stel ze dan de volgende vraag: ‘Stel je voor dat er vannacht een wonder gebeurt waardoor alle problemen zijn opgelost, hoe zou de wereld in onze instelling er dan uit zien?’ Je krijgt waarschijnlijk eerst weerstand omdat wonderen onmogelijk lijken, maar houd vol. Je krijgt de mooiste oplossingen en ideeën als je de ‘ja maar’ opzij kunt zetten.

4. Bedenk waar je zelf het meest tegenop ziet

Het kan gaan over alles waar je mee te maken hebt: financiën, zingeving, P&O, je privé leven, veranderprocessen, visieontwikkeling, kwaliteit van zorg enz. enz. Neem de moeite en de tijd om te onderzoeken welke blokkade je zelf opwerpt. Het werkt door in bijna alles wat je doet.

5. Formuleer je visie

Een visie omschrijft vanuit welke kernwaarden jij het doel van de instelling realiseert. Het is jouw manier van doen, jouw kijk op de materie. Bovendien geef je met je visie richting voor de toekomst. Is je visie duidelijk voor jezelf en anderen? Kan je in een paar minuten uitleggen waar je aan werkt?

6. Stel moeilijke beslissingen niet langer uit

Ik merk dat er in de zorginstellingen waar ik voor werk, veel tijd verloren gaat aan…. Waar aan dat weet ik eigenlijk niet. Vraag jezelf: ‘Wat wil ik nu (echt)?’ en kom in actie. Mocht het toch lastig zijn neem dan een coach of supervisor.

7. Bekijk je website nog eens kritisch

Je website is vaak de eerste kennismaking met jullie instelling. Kijk er eens naar met de ogen van een nieuwkomer. Straalt de site jullie identiteit uit? Vertelt het jouw verhaal? Ben je trots?

8. Reserveer meer geld voor opleiding, coaching en training in 2014

Het is tijd om (weer) te investeren in de kwaliteit van je medewerkers. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Nu slim geld uitgeven levert op de lange termijn het veelvoudige op.

9. Vraag subsidie aan

Kies een projectleider die verantwoordelijk is voor de realisatie van je innovatieve plan(nen). Laat hem of haar ook de subsidie aanvragen en fondsen werven. De wereld van de subsidies is groot en complex. Ik heb in mijn netwerk een specialist op dat gebied die ook subsidieaanvragen begeleidt. Zij heeft nieuwsbrieven en abonnementen om je op de hoogte te houden van alle potjes die beschikbaar zijn voor zorg en welzijn. 29 Augustus is er een telefonisch spreekuur. Op de website vind je alle informatie.

10. Tel je zegeningen

Maak een lijst van alle successen die je zelf hebt behaald dit jaar. Klein en groot, want elke stap is er een in de goede richting. De tijd gaat zo snel dat je soms vergeet wat je al gedaan hebt.

Bonus tip: Maak een afspraak voor een strategiesessie

Na een periode van evalueren, brainstormen, uitwisselen en nieuwe ideeën ontwikkelen komt het moment dat je een strategie gaat uitzetten. Hoe ga je volgend jaar te werk? Welke concrete stappen zet je? Ik kom graag langs om te klankborden.

(c) 2013 Nicolette de Wijn.