Door de Theory U opleiding die ik momenteel volg heb ik ervaring opgedaan met een nieuwe tool. Het Stakeholder Interview. Het doel van een Stakeholder Interview is je eigen werk te zien door de ogen van een ander. Ik ben blij verrast door de resultaten tot nu toe. Tijdens het gesprek kom je snel op een niveau waar je echt nieuwe dingen hoort op grond waarvan je zelf kunt ontwikkelen. Maar ook de ander is verder gekomen.
Stakeholders zijn mensen die een belangrijke rol spelen in het proces om een gezamenlijk doel te bereiken, maar hebben niet altijd dezelfde belangen. Het kan gaan om cliënten, medewerkers, collega’s, financierders of externe professionals.
Diep luisteren
Door goed te luisteren met een open mind en een open hart ga je in de schoenen staan van je gesprekspartner en krijg je zicht op jouw eigen rol. In een korte tijd begrijp je de waarde van jouw werk voor belangrijke mensen in je omgeving. Je kunt snel een idee krijgen om dingen te verbeteren. En heel belangrijk, je kunt zicht krijgen op blokkades die opgeheven moeten worden om de ambitie te realiseren.
Zo werkt het
Je kunt een Stakeholder Interview telefonisch of face to face houden. Telefonisch heb je aan 40 minuten genoeg. Voorwaarde is wel dat je al een verbinding hebt met je gesprekspartner. Meestal werkt een face to face gesprek beter.
De voorbereiding
Bedenk welke mensen belangrijk zijn voor de huidige situatie. Plan afspraken van ongeveer een uur. Zorg ervoor dat het doel van het interview ook voor jouw gesprekspartner duidelijk is. Voordat het gesprek begint neem je even de tijd om tot rust te komen. Je kunt ook een korte wandeling maken. Je hebt een aantal vragen op papier staan. Vertrouw erop dat je tijdens het gesprek de juiste vragen stelt. Hoe beter je luistert hoe beter je vraagt.
Tijdens het gesprek
Start met een open mind. Dat wil zeggen dat je open staat voor wat de ander vertelt. Het gaat er niet om of je het wel of niet eens bent. Je probeert de ander zo goed mogelijk te verstaan. Je houding is onderzoekend en nieuwsgierig. Je merkt tijdens het gesprek dat je van alles denkt. Misschien ben je verrast of raak je getriggerd. Je laat die gedachten gewoon aan je voorbij gaan en gaat met je aandacht weer naar je gesprekspartner.
Met een open hart verbind jij je met je gesprekspartner. Je luistert empathisch, waardoor je in de schoenen van de ander kunt staan (zonder jezelf te verliezen uiteraard). Je luistert zonder te sturen naar een oplossing. Wat is de beste toekomst die aan het ontstaan is voor jouw gesprekspartner? Hoe ziet dat er concreet uit?
Tijdens het hele gesprek ben je wakker en aanwezig. Je mag stiltes laten vallen. Je hoeft de ‘gaten’ niet te vullen. Sterker nog, dat zijn vaak de momenten waarop je samen naar een dieper niveau gaat. Het vergt misschien wat oefening, probeer het uit.
Vier vragen
1. Wat is jouw uitdaging op dit moment en hoe kan ik bijdragen aan de realisatie daarvan? Waar heb je mij voor nodig?
2. Hoe bekijk je of mijn bijdrage aan jouw werk succesvol is geweest? Welke criteria hanteer je daarvoor?
3. Als ik twee dingen zou kunnen veranderen in het gebied waar ik verantwoordelijkheid draag de komende zes maanden, welke dingen zouden de grootste waarde en opbrengst hebben voor jou?
4. Welke obstakels in het systeem (of in jou) hebben andere mensen in mijn rol ervan weerhouden effectief samen te werken met jou?
Je mag tijdens het gesprek ook andere relevante vragen stellen, maar pas op dat je niet te snel bent. In de vertraging gebeuren hele mooie dingen die je mist als je te veel en te snel vraagt.
Na het gesprek
Neem meteen na het gesprek de tijd om het interview te ‘verteren’. Schrijf de belangrijkste inzichten op. Soms komt een belangrijk inzicht pas een dag later. Stuur dezelfde dag nog een mailtje waarin je je gesprekspartner bedankt. Bij hem werkt het gesprek ook door. Daarmee is de cirkel rond.
Tot slot
Ik nodig je uit om minimaal één Stakeholder Interview te houden om het effect te ervaren. Als je het leuk vindt mag je hieronder je bevindingen delen.
Bron
https://uschool.presencing.com/tool/stakeholder-interviews
Het plaatje bij dit artikel is het Chinese teken voor luisteren. Wanneer je het opzoekt begrijp je waarom ik ervoor heb gekozen.
(c) 2015 Nicolette de Wijn
1- Uitdaging is voor mij een optimaal bereik realiseren en luisteren is een tool.
2-Beter luisteren naar wat er wordt gezegd is altijd goed en het criterium voor mij is openstaan om beter te kunnen luisteren
3- Het is altijd de vraag of er wat ontbreekt in je persoonlijkheid om effectief met iemand te kunnen samenwerken. Luisteren kan een obstacle zijn voor een goede en betere samenwerking.
4- Dat is te vroeg in de voortgang om daar iets zinnigs over te zeggen.